Echtscheidingsmediation

Een scheiding is niet alleen een emotioneel, maar ook een praktisch, financieel en juridisch proces. Als er kinderen bij betrokken zijn komt er nog een extra component bij. Het juridische deel van een scheiding is eigenlijk het eenvoudigste. Zodra het ouderlijk gezag geregeld is, de spullen verdeeld zijn en het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan ondertekend zijn kun je naar de rechter die de ontbinding van het huwelijk uitspreekt. Vanaf dat moment ben je officieel gescheiden.Maar meestal komt een echtscheidingsconvenant niet zo eenvoudig tot stand als het lijkt.

Pas als partners uit elkaar gaan realiseren ze zich wat de verplichtingen van het huwelijk allemaal inhouden. Ik kom als mediator regelmatig stellen tegen die niet weten of ze in gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden getrouwd zijn. Die niet weten of ze een pensioen opbouwen en hoe ze dat moeten achterhalen. Ik ben als jurist familierecht uitstekend thuis in al deze aspecten van een scheiding en begeleid de juridische aspecten van de scheiding van begin tot eind. Daarbij is het heel belangrijk om structuur aan te brengen. Dat doe ik met behulp van een electronische flip over waarop ik de gemeenschappelijke woning, activa en passiva, alimentatie, verdeling van goederen, verdeling van pensioen, erfrechtelijke aspecten, schulden, belastingen etc. uitwerk. Dit betekent veel huiswerk voor beide partners.

Als een van beide partners overvallen is door de scheidingsmelding van de ander vindt er eerst een rouwproces plaats. Dat begint meestal met ontkenning.De ander is in zijn hoofd al heel lang met de scheiding bezig en is al veel verder in het verwerkingsproces. Ik zorg dat beide partijen op een lijn komen en begrip krijgen voor elkaars verdriet en teleurstelling.

Als mediator benoem ik de pijnpunten, agendeer ik deze en werk ik ze samen met partijen uit. Mediation zorgt er ook voor dat de scheiding verwerkt wordt en dat iemand niet blijft hangen in zijn emoties. Iemand die zich in de relatie altijd heel afhankelijk heeft opgesteld laat ik zien dat hij of zij het alleen wel redt.

Ik ben geen relatiebemiddelaar. Maar door de emoties te bespreken zorg ik ervoor dat deze emoties de rationele aspecten van een scheiding niet in de weg zitten.

Lees ook het document De boedelscheiding.

Meldpunt mediation 2021