Echtscheidingsconvenant

Een echtscheidingsconvenant is een overeenkomst tussen voormalig echtgenoten waarin de consequenties van de scheiding worden vastgelegd. Het is niet verplicht een echtscheidingsconvenant op te stellen, ik raad het wel sterk aan.

Het echtscheidingsconvenant is een van de documenten waarnaar de bank vraagt als een van beide partners de hypotheek wil overnemen.

Het echtscheidingsconvenant stellen we samen op aan de hand van een aantal onderwerpen die we tijdens de mediationsessies bespreken. Sommige mensen komen bij mij met een concept wat ze zelf al opgesteld hebben. En partijen komen ook bij mij omdat ze een convenant hebben wat ze willen wijzigen.

Een echtscheidingensconvenant is niet hetzelfde als een ouderschapsplan. Het ouderschapsplan gaat over de relatie tot je kinderen. Het echtscheidingsconvenant regelt zaken als de alimentatie, hypotheek, boedelverdeling, het pensioen, het spaargeld etc.

Een echtscheidingsconvenant is vormvrij, dus het mag naar je eigen wensen en in je eigen bewoordingen worden opgesteld. Ik adviseer wel altijd om het convenant aan de echtscheidingsbeschikking te laten hechten. Daarmee wordt het gemakkelijker afdwingbaar als een van beide partijen zich er niet aan houdt.

Meldpunt mediation 2021