Nalatenschapsmediation en erfenissen


Als een familielid overlijdt, betekent dat niet alleen dat een rouwproces op gang komt. Ook oude pijn en wrok uit het verleden komen terug en moeten verwerkt worden. 

De afwikkeling van een nalatenschap wordt extra pijnlijk als de overledene, de erflater, heeft vastgelegd dat hij een van zijn kinderen wil onterven. Hoewel een kind recht heeft op zijn legitieme portie, ontstaan conflicten over erfenissen niet vanwege juridische posities. 

Een conflict bij een nalatenschap ontstaat vanwege het gevoel altijd het zwarte schaap van de familie te zijn geweest. Vanuit de jaloezie op de succesvolle broer ("die heeft het geld van moeder niet nodig, hij heeft zelf genoeg”). Of de ergernis over de altijd al aanwezige hebberigheid van de schoonzus. 

Bij de verdeling van een erfenis slaat de vlam zomaar in de pan. Mediator Hilda van der Tuin begeleidt regelmatig conflicten waarbij familieleden al jaren geen contact meer hebben, terwijl hun relatie voor het overlijden van de ouders prima was. 

Conflicten ontstaan ook vanuit onwetendheid; waarom moet de verdeling van de erfenis zo lang duren? Mijn broer zal wel wat te verbergen hebben. 

De betreffende broer is maandenlang bezig met de afwikkeling van de nalatenschap, en vindt zijn broers en zussen ondankbaar. Ze realiseren zich niet wat er allemaal op hem af komt.   

Mediator Hilda van der Tuin begeleidt als nalatenschapsmediator conflicten over erfenissen. Zij is naast mediator ook bewindvoerder, executeur en notarieel jurist. Met die bagage worden vrijwel alle nalatenschapsmediations succesvol afgewikkeld, vaak in samenwerking met de notaris. Familieleden krijgen begrip voor elkaars standpunten en de familierelatie wordt hersteld. 

Bel voor meer informatie met tel. (058)  213 47 16.    

© Meldpunt mediation 2021