Eigen kracht

Een nieuwe trend bij mediations is om gebruik te maken van de Eigen Kracht benadering, een besluitvormingsmodel wat oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland komt. 

Wat houdt het in? 

Bij de Eigen Kracht benadering staat de samenredzaamheid van mensen centraal. Je houdt zelf de zeggenschap en de regie over je eigen leven en wordt niet afhankelijk van professionele hulp. Je neemt de verantwoordelijkheid zelf weer in handen. Op het moment dat mensen gaan scheiden en het even niet meer alleen kunnen, of op het moment dat ingrijpen van Jeugdzorg dreigt, verzamelen we bij de mediation alle mensen uit hun omgeving die voor hun belangrijk zijn. Dat kunnen ouders zijn, buren, vrienden, iemand van de school van de kinderen etc. 

Eerst inventariseren we de problemen waar het gezin voor staat. Daarna maken dan samen een plan voor een oplossing voor het hele gezin.  Meestal is zo’n plan heel simpel. 

De buurman die op de afdeling Financiën van de gemeente werkt helpt om overzicht te krijgen in de financiële problemen. 

Oma kookt drie keer per week voor het gezin. De vriendin gaat elke maand een weekend met de kinderen naar haar zomerhuisje op het volkstuincomplex. Zo kan moeder tot rust komen. 

De studerende neef geeft de oudste bijles. De dochter met ADHD gaat tijdelijk even bij een vriendinnetje wonen om op adem te komen. 

De jufrouw kent een professional organiser die nog geen ervaring heeft die vader gratis helpt om overtollige rommel weg te doen.  

Professionals komen er bijna niet aan te pas, het hele netwerk om mensen heen helpt om verzuipen te voorkomen. 

© Meldpunt mediation 2021